بیوفیدبک برای درمان  بی اختیاری ادراری

 

نویسنده: گروه تحقیق و توسعه Thought Technology
مدت زمان مطالعه: ۶ دقیقه
مترجم: مهران اسلامی

بی‌اختیاری ادراری و مدفوعی سندرم‌های بسیار رایجی هستند که می‌توانند به شدت بر کیفیت زندگی روزمره تأثیر منفی بگذارند. مطالعات بسیاری روی تعداد زیادی از مبتلایان صورت گرفته که نشان می‌دهند بی‌اختیاری ادراری (ریزش ناخودآگاه ادرار) در بین کودکان بین ۲٪ تا ۲۵٪ بین  جمعیت پسران شایع است در حالیکه این نرخ در یین دختران تا سه برابر می‌تواند بیشتر باشد. از سوی دیگر، شیوع بی‌اختیاری ادراری و مدفوعی (دفع ناخودآگاه مدفوع) در جمعیت بزرگسال بین از ۲٪ تا ۲۰٪ متغیر است و به طور مساوی بر مردان و زنان تأثیر می‌گذارد.

هر چند علائم ممکن است بسته به تشخیص متفاوت باشند، بیماران مبتلا به بی‌اختیاری ادراری توانایی اندکی بر روی کنترل ادرار خود دارند و حتی در برخی موارد هیچ کنترلی بر روی آن ندارند. این تبعات می‌تواند تاثیرات منفی شدیدی بر سبک زندگی آنها بگذارد و آن‌ها را مجبور به تعویق یا ترک وظایف و فعالیت‌های فیزیکی روزمره نماید و متعاقباً این سرخوردگی و ناتوانی از انجام فعالیت‌های روزمره می‌تواند منجر به کاهش تحرک و افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های خطرناکی مانند بیماری‌های قلبی، دیابت، چاقی، سرطان روده و سینه، استئوپروز، افسردگی و اضطراب شود.

 

 

بی‌اختیاری ادراری معمولاً با کاهش کنترل عضلات کف لگن (PFM) و ماهیچه‌های مقعدی همراه است که می‌تواند با عوامل خطرناک متعددی ارتباط داشته باشد از جمله:

  • سن بالا
  • چاقی
  • جراحی زنانه
  • بارداری و زایمان طبیعی
  • کار یا ورزش طولانی
  • یبوست
  • جراحی پروستات
  • سرفه مزمن
  • سایر شرایطی که ممکن است باعث افزایش فشار شکمی شوند

مطالعات بالینی زیادی نقش تمرین عضلات کف لگن و تمرین دادن مثانه را در درمان یا کاهش علائم این عارضه تائید می‌کند. یکی از موفق‌ترین این روش‌ها، تمرینهای بیو فیدبک (biofeedback)  است، که یک روش درمانی غیر تهاجمی محسوب می‌­شود و به بیمار این امکان را می‌دهد که چگونگی کنترل عضلات تحتانی را به طور انتخابی، فعال، بازیابی و تقویت نماید.

در دهه گذشته، بازده بالای تمرینهای بیوفیدبک (biofeedback) این روش را به یکی از روش‌های محبوب و موثر در درمان ناتوانی بدل کرده و تعدادی زیادی از پزشکان این روش را به بیماران خود توصیه می‌کنند. شواهد بالینی نشان می‌دهد که نرخ بهبود و درمان برای بیمارانی که تمرین بیوفیدبک را برای ناتوانی ادراری به کار گرفته­ اند، می‌تواند تا بیش از ۷۰٪ برسد و این روش در بیش از ۶۰٪ از موارد مفیدتر از سایر روش‌های درمان جایگزین است.

به طور خلاصه، می‌توان روش بیوفیدبک را این­گونه توضیح داد:

  • پروب دستگاه توسط “متخصص” به یک بیوسنسور متصل به عضلات کف لگن وصل می‌شود
  • پروب به طور مداوم تنش عضلات کف لگن و کیفیت انقباضات را اندازه‌گیری می‌کند
  • بازخورد تنش عضلات کف لگن و انقباض به بیمار به صورت سیگنال‌های بصری یا شنیداری انتقال داده می‌شود
  • در جلسات درمانی، بیمار توسط یک نمودار یا صدا به انقباض/انبساط عضلات کف لگن در طول یک سری تمرینات هدایت می‌شود
  • تمرین دادن هر عضله مرتبط با عارضه، سبب افزایش اندازه عضلات کف لگن و متعاقبا افزایش قدرت بازدارندگی عضلات تحتانی و خودآگاهی از وضیعت این عضلات در حالت استراحت و انجام فعالیت­های سبک و سنگین می‌شود. علاوه بر این، مطالعات نشان می‌دهند که افزایش خودآگاهی نسبت به وضعیت (انقباض یا انبساط) عضلات کف لگن، می­تواند منجر به کنترل بیشتر ادرار به هنگام خنده، سرفه یا عطسه شود.

 

نکته حائز اهمیت در این باره این است که با پیشرفت‌های چشمگیر فناوری؛ و توسعه پروتکل‌های درمانی در این روش، امکان انجام آن را از راه دور و در خانه با کمک دستیار آنلاین و بدون کمک دستیار محیا شده است.

در همین راستا Thought Technology، فناوری پیشرفته‌ای را توسعه داده‌ است که با سنسورهای سطحی الکترومیوگرافی (sEMG) در زمان واقعی (real-time) سطح فعالیت عضلات را اندازه‌گیری می‌‎کند و نتایج را نمایش می‌دهد، همچنین این ابزار طیف کاملی از پروتکل‌های آموزش و بازسازی عضلانی را در اختیار کاربر و متخصص می‌گذارد تا امکان اجرای هرچه بهتر این روش درمانی را فراهم ­نماید. فناوری Thought Technology  برای متخصصان و بیمارانی که به دنبال راه‌حل‌های غیر تهاجمی هستند، این امکان را فراهم نموده تا این روش را هم به عنوان تنها روش درمان و هم به عنوان روشی مکمل در کنار سایر روشهای درمان، به کار گیرند.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سیستم تمرین بیوفیدبک برای تقویت عضلات کف لگن و درمان بی اختیاری ادراری می‌‎توانید به سایت thoughttechnology.com مراجعه کنید یا با متخصصان ما با شماره ۰۲۱۸۸۵۰۳۶۳۳ تماس حاصل نمایید.

فارمد تجهیز به عنوان نماینده انحصاری شرکت پیشروی Thought Technology  در انتشار و ترویج روش‌های درمانی موثر و به‌روز جهان، متعهد است.

نشر این مطلب با ذکر منبع بلامانع است و به افزایش آگاهی ­رسانی پیرامون این عارضه و روش‌های درمانی آن کمک می کند و جامعه پزشکی را به بهبود کیفیت زندگی و کاهش رنج مبتلایان امیدوارتر خواهد کرد.

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!