پیش از برگزاری یکی از کارگاه‌های نوروفیدبک، سوالاتی در خصوص نوروفیدبک و اثربخشی آن و محتوای کارگاه در یک گروه پرسیده شد که در اینجا گردآوری شده است. اگر شما سوالی دارید حتما در قسمت نظرات بپرسید.

سلام. من یه سوال داشتم اگر میشه جواب بدین. آیا با شرکت در این دوره میشه نوروفیدبک کار کرد؟

سلام. بله. دوره به صورت تئوری-عملی و کاربردی برنامه‌ریزی شده. در این دوره علاوه بر اینکه با بحث نوروفیدبک به صورت کلی آشنا میشین برای اختلالاتی که نوروفیدبک برای اونها خیلی خوب جواب میده شامل ADHD، اضطراب، مشکلات خواب و افسردگی خفیف پروتکل‌های درمانی آموزش داده میشه که بتونین کار رو شروع کنین.

سلام. نوروفیدبک واقعا موثره یا نه؟

سلام. این سوال رو نمیشه با یک بله یا خیر جواب داد. همونجوری که هر روش درمانی ملاحظات خودش رو داره نوروفیدبک هم به همین صورته. اگر به صورت درست و در جای مناسب به کار بره می‌تونه مفید باشه. متاسفانه اغراق در میزان تاثیر نوروفیدبک باعث شده دید منفی اشتباهی نسبت به اون به وجود بیاد. در حالیکه واقعا خیلی جاها خیلی خوب جواب میده.

سلام هرگونه فعالیت در حوزه روانشناسی نیازمند پروانه و مجوز نظام روانشناسی میباشد.

سلام. بله قطعا به همین صورته. من منظورم از نظر علمی بود که گاها برخی تصور می‌کنند در این دوره فقط مقدمات نوروفیدبک گفته میشه. از طرفی این روش یک حیطه بین رشته‌ای هست و علاوه بر روانشناسی، رشته‌های دیگه‌ای مثل روانپزشکی، مغز و اعصاب، کاردرمانی، گفتاردرمانی و… می‌تونن از این روش استفاده کنند. همچنین افرادی هستند که خودشون مجوز مرکز از سازمان نظام روانشناسی و یا بهزیستی ندارند و در مراکز دیگه و یا مطب روانپزشکان این روش رو برای درمان مراجعین به کار می‌برند.

من کیس هایی دیدم که رفتن و جواب نگرفتن. چجوری میشه مطمئن شد که یک فرد درست کار می کنه؟

تشخیص اصولی و صحیح مشکل مراجع (همبودی اختلالات باعث میشه گاها فردی اضطراب داره که باعث مشکل توجه هم شده اما درمانگر با نوروفیدبک میخواد مشکل توجه رو حل کنه که خوب در نتیجه جواب نمی‌گیره).
تعیین پروتکل درست: کدوم منطقه از مغز و کدوم امواج مغزی رو باید اصلاح کرد.
اجرای درست پروتکل: اینکه تصور کنیم با گذاشتن الکترود روی سر، دستگاه خود به خود کار درمان رو انجام میده اشتباهه. باید در طول جلسه درمانگر فعال باشه و از مهارت تخصصی خودش استفاده کنه. برای همینه که رشته‌های غیرمرتبط نمی‌تونن و نباید این روش رو به کار ببرند.
هر کدوم از این‌ها نباشه باعث میشه کل نوروفیدبک زیر سوال بره. در حال حاضر هیچ مرجعی نظارت نداره. اما اینکه فرد دوره معتبری گذرونده باشه و گواهی اون رو داشته باشه و در مرکز دارای مجوز این کار رو انجام بده حداقل‌های مورد نیازه.

سلام. آیا نوروفیدبک برای افراد اسکیزوفرن هم کاربرد داره اگر داره تا چه حد و ایا برای اضطرابم مفیده؟

خیر. برای اسکیزوفرنی هیچ مطالعه قوی و معتبری انجام نشده و نه تنها توصیه نمی‌شه بلکه به خاطر ماهیت اختلال جزو موارد عدم استفاده هم هست.

تشکر بابت پاسختون برای اضطراب چطور ینی چقدر جواب میده؟

برای اضطراب سطح اثربخشی ۴ از ۵ گزارش شده (بر اساس تحقیقات). همراه با تمرینات تنفس و ریلکسیشن اگر به کار ببرین قطعا جواب خیلی خوبی می‌گیرین.

۵۰

یک سوال دیگه در طول این دوره ای که گذاشتید ما چقدر میتونیم رو مفاهیم نوروفیدبک مسلط بشیم و برامون میتونه کاربردی باشه؟ و قبل از شرکت در این کارگاه برای فهم بهتر مفاهیم نیازی به پیش مطالعه در زمینه خاصی داریم آیا؟

ما در طول نزدیک به ده سال فعالیت نزدیک ۱۵۰ دوره نوروفیدبک عمومی فقط برگزار کردیم. تجربه به ما کمک کرده مباحث رو جوری بچینیم که شما این قابلیت رو پیدا کنین که کار درمانی رو شروع کنین. کتاب مبانی نوروفیدبک رو اگر خواستین تهیه کنین. همراه با دوره کتاب‌ها (از جمله نسخه انگلیسی همین کتاب) و مقالاتی بر روی CD به شما داده می‌شه که می‌تونین برای تکمیل مباحث مطالعه کنین. سی دی جزو پکیج کارگاه هست که به رایگان ارائه میشه.

سلام ببخشید من متوجه نشدم یعنی دستگاه رو که بگذاریم روی سر بیمار بعد اون نوار مغزی که میده میفهمیم مشکل بیمار چی هست یعنی لوب پیشانی و گیجگاه حالا مربوط به نیمکره راست یا چپ و اینها رو کاملا باید بشناسیم و بعد از تشخیص کلا درمان چطور هست؟!

بله. ارزیابی مراجع جزو مباحثی است که گفته می‌شه. رابطه خطی بین نوار مغز و مشکلات روانشناختی وجود نداره ولی می‌تونه به ما نشونه بده که فرد احتمالا دچار چه مشکلی است. آموزش اندازه‌گیری نقاطی که باید الکترود قرار داده بشه به صورت عملی تو کارگاه آموزش داده میشه.

نوروفیدبک فقط کار تحریک قسمتهای از مغز را انجام میده غیر از این درمانگر برای تکمیل درمانش از چه روشهای دیگه ای استفاده میکنه ایا دارو درمانی هم در کنارش داره؟

برای درمان بنا به تشخیص درمانگر باید از بین روش‌های درمانی اون‌هایی که برای مراجع مناسب هستند در کنار همدیگه استفاده بشن. نوروفیدبک هیچ تداخلی با درمان دارویی نداره و اگر پزشک صلاح بدونه از اون استفاده می‌کنه. فقط پزشک باید در جریان قرار بگیره که در طول درمان با نوروفیدبک به مرور میزان دارو رو کم کنه.

ببخشید نوروفیدبک برای کسانی که هنوز سابقه انجام یک مصاحبه با بیمار رو ندارن و کلا هنوز حرفه ای نیستند در زمینه مشاوره و روانشناسی یا بهتر بگم در سطح لیسانس هستند مناسبه؟

حداقل داشتن لیسانس برای حضور در دوره الزامی است. هر چقدر تجربه بیشتری در کار با مراجع داشته باشین کارتون راحت‌تر خواهد بود.

ببخشید مدرکی که میدین چجوریه قابل ترجمه هست بین المللیه به درد المانم میخوره منظورم کشورهای اروپاییه.

مدرک به زبان انگلیسی است و از طرف بنیاد بیوفیدبک اروپا ارائه میشه. در آلمان و خیلی از کشورهای مطرح دنیا که از یک قانون واحد تبعیت می‌کنند گذروندن کارگاه به تعداد ساعت مشخص و بعد کارورزی و بعد قبولی در آزمون شرط لازم برای کار در این زمینه است. این کارگاه بخشی از اون ساعات مورد نیاز رو پر می‌کنه. اگر اطلاعات بیشتری خواستین بفرمایید تا سایت منبع رو معرفی کنم.

این خیلی خوبه که این فرصت رو دادید که همه حتی متقاضیان درشهرستانها هم ازین دوره استفاده کنن ولی ای کاش فرصتی رو هم میگذاشتید که بتونیم توی مراکز مشاوره یا بیمارستانها بصورت کارورز و واقعا عملی روی مراجع کار کنیم .ممنونم

کار واقعی بر روی مراجع مستلزم همکاری چند جانبه است. اما شما برای شروع میتونین اصول کار نوروفیدبک رو روی اطرافیان کار کنید که شامل پیدا کردن نقاط و انجام ارزیابی میشه. ما برای شرکت کنندگان نرم افزار رو به همراه دیتای نمونه نصب میکنیم که بتونین بعد از کارگاه با نرم افزار هم تمرین کنین و مسلط بشین.

معذرت میخوام یه سوال دیگه پس نیازی نیست برای تمرین روی اطرافیان بعد از کارگاه حتما دستگاه رو داشته باشیم؟

برای نقطه‌یابی فقط به متر نیاز دارین! برای نرم‌افزار هم راه حل رو گفتم خدمتتون. فقط می‌مونه کیس واقعی که در قالب جلسات کارورزی اگر نیاز دیدین می‌تونین داشته باشین. در طول دوره هم خودتون روز دوم و سوم با دستگاه کار می‌کنین و تجربه کسب می‌کنین.

برای اطلاعات بیشتر در خصوص کارگاه‌های نوروفیدبک و دستگاه‌های نوروفیدبک روی لینک‌های زیر کلیک کنید:

کارگاه نوروفیدبک عمومی – آنلاین

دستگاه نوروفیدبک

 

هنگام مراجعه به مرکز نوروفیدبک به چه مواردی باید دقت کرد؟

مرکز نوروفیدبک

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!